„SVITLO HRVATSKOG KRIŽA“

obiljezavanje-2019-skabrnja2

Izložba hrvatskog branitelja i umjetnika Zlatka Franića Svitlo hrvatskoga križa 15. studenog svečano je otvorena u prostoru Gimnaziji. Izložba je jedinstveni primjer tzv. topovske umjetnosti, a predstavlja 33 simbolične svjetlosne instalacije koje je Franić izradio od čahura haubica i topovskih granata iz Domovinskog rata.

 

Svoje stvaranje, autor izložbe Zlatko Franić u uvodu je objasnio biblijskim citatom iz Knjige proroka Izaije koji je nekoliko stoljeća prije mironosca, Isusa Krista zapisao: „Hajdemo u Dom Gospodnji, jer dolazi vrijeme kada će se mačevi pretvoriti u plugove, a strijele u srpove.“ Umjetnik je na jedinstven način na čahurama izrezbario vjerske motive i svakom je  poslao duhovnu i domovinsku poruku.

Glavni organizator izložbe bio je predsjednik Vijeća roditelja Gimnazije Tomislav Čukelj. Klasična gimnazija ovom je prigodom postala jedina škola u Hrvatskoj koja je ugostila ovu  izložbu. Događaj je započeo čitanjem uvodnog teksta koji su pročitale učenice 4.b razreda Ena Nekić i Julija Kršlović Babić, nakon čega je slijedilo otvorenje izložbe kao i riječ nadbiskupa Ž. Puljića. Autor je poslije svojeg izlaganja podijelio prigodne  darove nadbiskupu Ž. Puljiću i ravnatelju Gimnazije A Soriću. Cijeli događaj dokumentirala je katolička televizija Laudato koja je nakon održavanja izložbe snimila reportažu o Školi.

 

Šimun Janjić, 4.a

 

obiljezavanje-2019-skabrnja1obiljezavanje-2019-skabrnja2?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
 
 

Podijeli ovaj članak