SVETA MISA NA POČETKU NOVE ŠKOLSKE GODINE

»Za nas kršćane svaka je godina nova prilika!«

Novu školsku godinu započeli smo zajedničkim slavljem sv. Mise u zadarskoj prvostolnici. Tradicionalni je to način obilježavanja početka nastave za sve učenike i djelatnike Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Ponedjeljak je, 6. rujna 2021. godine, točno u 8 sati razrednici su zaželjeli dobrodošlicu učenicima te ih onda poveli prema Katedrali, gdje je ravnatelj don Ante Sorić predslavio sv. Misu sa suslaviteljima don Antom Dražinom, ravnateljem sjemeništa Zmajević i don Marinom Baturom.

PUNA KATEDRALA

Za razliku od početka prošle školske godine kada su, zbog svima poznatih razloga, samo tadašnji trećaši sudjelovali na molitvi, ove su godine svi učenici u potpunosti popunili Katedralu. Prije samog početka svetog misnog slavlja ravnatelj don Ante Sorić uputio je pozdravne riječi okupljanim učenicima te ih je ujedno i motivirao da aktivno sudjeluju na sv. Misi čije je slavljenje uveličao i školski zbor pod ravnanjem prof. Grge Ivkovića.

KAIROS KAO PRILIKA

Učenicima i djelatnicima Klasične gimnazije u propovijedi se obratio don Ante Dražina koji je u uvodu istaknuo kako se stoljećima kroz povijest znanje prenosilo od osobe do osobe, između generacija te kako se takav način prenošenja znanja uvriježio sve do naših dana. U središnjem dijelu propovijedi don Ante Dražina povezao je evanđeoski tekst s poimanjem vremena istaknuvši kako su još Grci razlikovali dva vremena: ono koje teče i koje se na neki način ponavlja iz godine u godinu – kronos te ono koje označava pravi čas, pravu prigodu, tj. priliku – kairos. Kakvu priliku? Priliku za učiniti nešto dobro, kao što je učinio Isus kada su mu farizeji htjeli postaviti zamku. Naime, oni su iskoristili jednog čovjeka usahle ruke kako bi uhvatili i optužili Isusa da ne poštuje subotu kada Židovi nisu smjeli ništa raditi. Isus je toga čovjeka, inače zapostavljenog, koji je uvijek bio negdje sa strane, stavio pred svih, u sredinu i zapitao okupljene je li dopušteno činiti subotom dobro ili zlo. Tada je ozdravio toga čovjeka na zgražanje okupljenih farizeja i »upravo nam pokazuje time kako je, osobito za nas kršćane, svako vrijeme prilika – onaj trenutak da možemo nešto naučiti, nešto napraviti, nekome pomoći«, naglasio je don Ante Dražina.

STAVI U SREDIŠTE!

Nadalje je istaknuo kako smo svi ponekad skloni neke stvari, probleme ili ljude koji nam ne odgovaraju staviti sa strane, izbjegavati ili gurati pod tepih, no Isus nam kaže da upravo ono što nam smeta, što je sa strane stavimo u sredinu, o tome razmišljamo i riješimo problem. Na taj način postajemo bolji i kvalitetniji ljudi. U zaključku je don Ante Dražina zaželio »da nam svaki trenutak, svaki početak nove školske godine bude prilika za nešto novo, primjerice da osobu koju izbjegavamo ili problem stavimo u središte svog života i prihvatimo ga ili pomognemo mu. Eto, tako ostvarujemo i lijepo sročen slogan Škole: Zajedno gradimo bolji svijet!«

PRVI ŠKOLSKI DAN

Nahranjeni nepropadljivom hranom i duhovno okrijepljeni započeli smo tako novu školsku godinu nadajući se starom normalnom. Za drugaše, trećaše i maturante prvi je školski dan bio završen, a prvaši su se vratili u školu kako bi ih razrednici proveli školskom zgradom i pokazali im školske prostorije: dvoranu, razrede urede i knjižnicu.

D.S.

 
 

Share this Post