Predbožićni susret sa živim Bogom

???????????????????????????????

Već više od dvadeset godina u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. održava se Predbožićna večer kao mala priprema za svetu i radosnu noć u kojoj nam se rodio spasitelj – Isus Krist.  U srijedu, 19. prosinca školsku je dvoranu ispunilo mnoštvo učenika, njihovih roditelja, djelatnika gimnazije i gostiju kako bi se družili i veselili Božiću uz predstavu, pjesmu te molitvu i blagoslov.

 

»VIKTOR«

Svjetla su se ugasila i predstava je mogla početi. Ove smo godine gledali Viktora, kojeg je izvrsno glumio Berto Žuvić, njegove učeničke muke, borbu s jedinicama, opterećenost predmetima i gradivom. On upravo završava 4. razred klasične gimnazije kadli donosi presudnu odluku kako se više beće mučiti sa školom već će se ispisati i otići u Irsku u potrazi za boljom budućnosti. Njegovi se planovi ipak ne ostvaruju, Irska je bila potpuni promašaj pa Viktor na kraju shvaća da je teži put jedini pravi put. Vraća se kući gdje ga roditelji željno dočekuju, a on sam sebi obeća da će završiti svoje srednjoškolsko obrazovanje te ispraviti četiri jedinice zbog kojih je sve ovo i započelo. Mišljenja smo da se predstava itekako svidjela publici, pogotovo učenicima, jer je točno predočila sve muke školskoga života, ali i ponudila jedino ispravno rješenje: suočavanje s problemima uz rad, trud i zalaganje kako je to otac podučio svog buntovnog sina.

 

RADUJ SE, O BETLE’ME

Predstavu je svojom pjesmom osvježio i glazbeni duet učenika Nike Nikića i Ivana Grganovića, koji su izveli pjesmu Hallelujah. Ne zaboravimo spomenuti kako je glumce pripremala i uvježbavala knjižničarka Ana Raspović. Tekst potpisuje don Vedran Torić, profesor hrvatskog jezika na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu, a za ovu prigodu dramu je adaptirao naš ravnatelj don Ante Sorić. Publika je gromkim pljeskom nagradila glumce i pjevače, a zatim je uslijedio nastup školskog zbora koji je, pod ravnanjem profesora Grge Ivkovića, izveo skladbu Raduj Se, o Betle’me.

 

SUSRET SA ŽIVIM BOGOM

Obratio nam se potom Ravnatelj i zahvalio svim prisutnima na dolasku. Osvrnuo se i na predstavu pohvalivši sve glumce i njihovu voditeljicu Anu Raspović. Posebno je naglasio da svi učenici prolaze kroz iste probleme kao i Viktor te da je put k uspjehu uvijek težak, no svi su pravi putevi uvijek teški. Usporedio je ljubav Viktorovih roditelja s ljubavlju Isusovih zemaljskih roditelja te je istaknuo kako je i sam Isus, kao malo djetešce, iskusio ljubav i toplinu doma. »Naš je dom i Klasična gimnazija te osim znanja učenici trebaju u njoj sresti i upoznati živoga Boga«, poentirao je na kraju Ravnatelj. Obratio nam se zatim otac nadbiskup Želimir Puljić, koji je, pohvalivši predstavu, usporedio Viktorov povratak kući s biblijskom pričom o izgubljenom sinu iz Lukina evanđelja. Istaknuo je pritom kako se radi o vjekovnoj drami koju proživljava, ponovno i ponovno, svaki čovjek, ali i čovječanstvo u cjelini. Uslijedila je potom zajednička molitva i blagoslov koji je Otac Nadbiskup podijelio svima prisutnima zaželjevši im sretan Božić!

 

HUMANITARNA TOMBOLA

Večer je završila humanitarnom tombolom koja je također dio tradicije svakog predbožoćnog susreta. Voditeljica Katarina Matulić zamolila je sve okupljene da siđu u podrumske prostorije i zaigraju tombolu. Zgoditke, tj. darove posljednjih su nekoliko dana donosili i pripremali učenici i djelatnici, a sav sakupljeni iznos namijenjen je školskom humanitarnom fondu »Goruščino zrno«.

Anamarija Bajlo i Natali Pera, 1.a

 

HVALA OD SRCA SVIMA!

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ!

pred-2018-Bozic1???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

 
 

Više članaka iz rubrike Događanja

 
 

Podijeli ovaj članak