PREDAVANJE O ZDRAVLJU KRALJEŽNICE U OKVIRU PROJEKTA CIVILIZACIJA LJUBAVI

Kako očuvati kralježnicu zdravom?

U okviru projekta Civilizacija ljubavi u ponedjeljak, 7. 11. 2022 dr. Neven Birkić, fizijatar, održao je predavanje Prevencija deformiteta kralježnice u školskoj dobi, a pridružila mu se i Vedrana Ljoka, viši fizioterapeut. Sportska dvorana naše Klasične gimnazije bila je puna jer su predavanju prisustvovali svi učenici škole i većina profesora. Tema i više nego potrebna i korisna: kako u našem sjedilačkom načinu života očuvati kralježnicu zdravom.

O KRALJEŽNICI

U uvodnom dijelu predavanja dr. Birkić govorio nam je općenito o mišićima i kostima te što je dobro za njihov pravilan razvoj a što bismo trebali izbjegavati. Upoznao nas je i s medicinskim nazivima za najčešće probleme s kralježnicom kao što su primjerice: skolioza, hernija diska, spondilolisteza, kifoza i sl. Saznali smo pritom i brojne zanimljivosti kao npr. da u svakoj šaci ima 27 kostiju a u svakom stopalu 26. U našem su slučaju bili najkorisniji savjeti kako ispravno sjediti uz naglasak da je najvažnija tjelesna aktivnost i bavljenje sportom kako bismo u kasnijim godinama izbjegli probleme s kralježnicom. 

LEĐNO PLIVANJE

Zatim nam je njegova kolegica, viši fizioterapeut, Vedrana Ljoka objasnila kako bismo mogli riješiti već postojeće  probleme i rekla nam da je najefikasnija prevencija za gotovo sve probleme s kostima plivanje, a za kralježnicu posebice leđno plivanje. Pokazala nam je također i neke vježbe za ispravljanje kralježnice, a nadalje bilo je riječi i o ravnim stopalima što je zapravo velik problem najčešće kod djece i itekako nam otežava svakodnevni život. Dr Birkić se nadovezao potvrdivši kako je najbolja vježba za stopala boso hodanje po kamenčićima.

PITANJA UČENIKA

Na kraju smo i mi učenici dobili prigodu pitati ono što nas zanima što smo i iskoristili, tako da su se pitanja nizala jedno za drugim. Naši su nas gosti rado poslušali, odgovarali i davali savjete. Za kraj bih zaključila kako nam je predavanje bilo vrlo poučno, ali i zanimljivo uz opušteni pristup liječnika prema nama učenicima. Hvala svima koji su zaslužni za ideju i organizaciju ovog predavanja, a također se nadam da ćemo u školi imati još ovakvih događanja ili sličnih predavanja jer učimo na drugačiji, ali sigurno svima draži način. 

Nola Morović, 1.b

 
 

Share this Post