OTVORILI SMO IZLOŽBU U BENKOVCU

izlozba-2018-benkovac11

 

DRUGAČIJE LICE STARCA ZADRA

 

U moderno uređenom prostoru Gradske knjižnice Benkovac, u ponedjeljak, 19. veljače 2018., s početkom u 11:30 sati otvorena je izložba „Crkve u staroj jezgri grada Zadra – otete zaboravu“. Izložba, zapravo rezultat istraživačkog rada učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i studenata Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, u organizaciji Arheološkoga muzeja Zadar i Klasične gimnazije Ivana Pavla II., a pod mentorstvom koordinatorica projekta i autorica kataloga izložbe Marine Maruna, više knjižničarke Arheološkog muzeja Zadar, Antonie Bunja, dipl. knjižničarke i Željke Kucelin, muzejske pedagoginje iz Arheološkog muzeja Zadar te profesorica Elvire Katić, s. Viktorije Gadža i prof. Nevena Nižića iz Klasične gimnazije bit će otvorena do 13. ožujka 2018. i za pretpostaviti je da će je, shodno interesu, posjetiti veći broj Benkovčana i žitelja Ravnih Kotara.

U programu otvaranja sudjelovali su Elvira Katić i učenice Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Nikolina Bajlo i Katarina Matulić, Marina Maruna iz Arheološkoga muzeja Zadar i Mile Marić, ravnatelj Gradske knjižnice Benkovac. Sama izložba predstavlja osam u potpunosti nestalih crkava koje su se nekad nalazile u staroj jezgri grada Zadra i zanimljiva je s pedagoškog, povijesnog, religijskog, zemljopisnog i turističkog aspekta. Ona, današnjim generacijama svih uzrasta, podastire nepoznato lice nekadašnjeg grada kojega su promijenili zub vremena, ratna stradanja, požari i druge stoljetne nedaće. Na nama je, ali i na generacijama poslije nas – podsjećati na to!

Podsjetimo se: istraživački rad učenika i studenata obuhvatio je osam zadarskih crkava koje su nekad bile smještene na prostoru zadarskog Poluotoka, u staroj gradskoj jezgri, a danas ih više nema. Vrijeme njihova nastanka, kao i nestanka – različito je. Neke se pojavljuju već od 4. stoljeća, neke u 9. st., 11. st., itd. Tijekom svoga postojanja, doživljavale su različite promjene. Naime, nekima je mijenjan izgled (dodavane su im kapele, zvonici…) nekima namjena (pretvarane su u škole), a nekima titular tj. ime svetca kojemu su bile posvećene (sv. Ivan Krstitelj od Pusterle, kasnije sv. Nediljica; Crkva četrdeset mučenika, kasnije sv. Barbara i dr.) Međutim, neovisno o promjenama koje su im se dešavale svima njima zajedničko je da su nestale i da su na tim mjestima danas neki drugi, novi sadržaji, funkcije… Neke od njih srušene su u Drugom svjetskom ratu, neke je uništio požar, neke su srušene radi gradnje drugog objekta (npr. vojarne), a neke su stradale da bi na njihovim mjestima izrasli stambeni objekti. Zahvaljujući arhivskim spisima, kao i djelima zadarskih povjesničara, konzervatora starina, povjesničara umjetnosti itd. danas, ipak, o nestalim crkvama ponešto i znamo. Neizostavna su imena Carlo Federico Bianchi, Giovanni Smirich, Ivo Petricioli… Upravo zahvaljujući konzervatoru Smirichu danas znamo kako je izgledala Crkva sv. Nediljice prije rušenja krajem 19. st., kako je izgledala crkva sv. Vida.

Crkveni namještaj, antependij, pluteji, relikvije, oltarne slike i dr. dio su sačuvanog inventara nekadašnjih zadarskih crkava. One se danas čuvaju u zadarskim muzejima: Arheološkom muzeju Zadar, Narodnom muzeju Zadar i Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti.

Izložba će iz Gradske knjižnice Benkovac preseliti u neki novi (drugi) prostor kako bi je vidjelo što više zainteresiranih građana Zadarske županije.

 

E. K.

izlozba-2018-benkovac1izlozba-2018-benkovac2izlozba-2018-benkovac3izlozba-2018-benkovac4izlozba-2018-benkovac5izlozba-2018-benkovac6izlozba-2018-benkovac7izlozba-2018-benkovac8izlozba-2018-benkovac9izlozba-2018-benkovac10izlozba-2018-benkovac11izlozba-2018-benkovac12izlozba-2018-benkovac13izlozba-2018-benkovac14izlozba-2018-benkovac15izlozba-2018-benkovac16izlozba-2018-benkovac17
 
 

Više članaka iz rubrike Događanja

 
 

Podijeli ovaj članak