OBILJEŽAVANJE VOJNO-REDARSTVENE AKCIJE MASLENICA

maslenica-2020-drugi-dio1

»Dali su ono najvrjednije«

U utorak, 21. siječnja 2020. predstavnici naše škole sudjelovali su u svečanom obilježavanju operacije »Maslenica«. Ovom je prilikom Klasična gimnazija Ivana Pavla II. prvi put dobila priliku da uz Gimnaziju Vladimira Nazora bude nazočna na svečanom polaganju vijenaca i odavanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima.

U svečanom programu sudjelovale su mnoge obitelji poginulih i veterani iz Domovinskog rata, kao i brojni pripadnici Hrvatske vojske, Vojne policije zajedno s članovima Ratne mornarice. Prisutno je također bilo izaslanstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a nisu ga propustili ni zadarski gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin. Program je započeo u 9 sati svečanim polaganjem vijenaca nedaleko od sela Kašić, nakon čega su također pročitana imena poginulih branitelja. Uslijedio je govor koji je održao vojni kapelan pri čemu je istaknuo kako su to bila teška vremena za sve nas te kako bez hrabrih boraca, koji su tada položili svoje živote, danas ne bismo bili ovdje da uživamo plodove njihove žrtve. »Oni su dali ono najvrjednije što su imali, svoj život, za nas, našu slobodu i našu sigurnost te im zbog toga moramo biti vječno zahvalni«, zaključio je vojni kapelan.

U 10 sati proslava se nastavila polaganjem vijenaca u Islamu Latinskom, gdje je uslijedila slična procedura kao i u selu Kašić. Tamo su izgovorene riječi koje su odzvanjale u ušima prisutnih i dugo nakon odlaska: »Pravi hrvatski vojnik ne odustane kad je teško, on se ne žali niti posustaje, on napravi ono što mora, uvijek imajući na umu one za koje izvršava svoju dužnost.«

U 10:30 položen je vijenac u Posedarju za poginule borce iz Hrvatske ratne mornarice. Ovim polaganjem naglašena je važna uloga mornarice u operaciji Maslenica i odana je počast svim borcima koji su uz pomorske snage oslobađali okupirana područja. Nakon što su položeni svi vijenci, u 12:30 uslijedila je sv. Misa u blizini Jasenica nakon čega su se gosti mogli okrijepiti i kušati vojnički grah. Poslije kratkog odmora autobus s učenicima zaputio se prema Zadru i stigao na gradski kolodvor u 15:00.

Nama učenicima, koji se te ratne 1993. godine nismo ni rodili, bila je iznimna čast sudjelovati u obilježavanju 27. obljetnice akcije »Maslenica« jer tako čuvamo sjećanje na branitelje koji su svoje živote dali za domovinu, izravno učimo hrvatsku povijest i jačamo ljubav prema svojoj zemlji.

Šimun Janjić, 4.a

maslenica-2020-drugi-dio1maslenica-2020-drugi-dio2maslenica-2020-drugi-dio3

 
 

Podijeli ovaj članak