ERASMUS+ PROJEKT SPAJA NAS S BISKUPIJSKOM KLASIČNOM GIMNAZIJOM IZ LJUBLJANE

Surađujemo s klasičarima iz Ljubljane

U sklopu Erasmus+ projekta mobilnosti i razmjene učenika, našu su školu u ponedjeljak, 17. listopada posjetili učenici srodne Biskupijske klasične gimnazije iz Ljubljane. Srdačno smo ih dočekali i primili prvo u Sjemeništu, a dan poslije i u školi gdje smo organizirali zanimljive i kreativne radionice koje su završile kvizom. Uživali smo u druženju sa svojim slovenskim kolegama, zajedno smo učili, razmijenili školska iskustva, te najavili uzvratni posjet klasičarima u Ljubljani za godinu dana.

RADIONICE

Učenici su iz Slovenije pristigli u Zadar 16. listopada te su prespavali u Sjemeništu, a već sljedeće jutro, u ponedjeljak 17. listopada imali su pripremljeni program u našoj školi. Sve je započelo u školskoj dvorani gdje ih je ugostio ravnatelj te ih proveo kroz školu. Za učenike su bile pripremljene brojne edukativne radionice gdje su bili podijeljeni po skupinama u kojima su bili i učenici naše škole koji su se s njima upoznali i pomogli im u sudjelovanju. Navest ćemo sve radionice koje su bile pripremljene za naše goste: radionicu Mladi forenzičari i filigranolozi  vodile su izv. prof. dr. sc. Marijana Tomić te asistentica Laura Grunzov koje dolaze iz Centra za istraživanje glagoljaštva i Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Edukativnu radionicu izrade sapuna vodila je profesorica kemije i biologije Željka Jadrošić, a Edukativno-kreativnu radionicu kaligrafije vodio je profesor likovne umjetnosti Mate Ljubičić. Zanimljivu je radionicu osmislila knjižničarka Katarina Vukić u kojoj su učenici izrađivali straničnike za knjige i to od prešanog bilja. Velika pohvala i našem učeniku Karlu Škifiću  koji je vodio edukativnu radionicu pletenja ribarske mreže.

JOŠ OPŠIRNIJE

Na radionici mladih forenzičara učenici su se upoznali s glagoljicom i rukopisima napisanima na njoj te su uz pomoć asistentice istraživali znakove papira i učili o njima. U sklopu radionice pravljenja sapuna učenici 4.a i profesorica Željka Jadrošić pokazali su učenicima iz Slovenije proces pravljenja sapuna od gotove sapunske baze te su ih ukrašavali eteričnim uljima i dekoracijama. Svi su se dobro zabavili, a gosti su za uspomenu dobili sapune na dar. Na radionici pletenja ribarske mreže učenici su učili o »armanju« mreža, to je proces u kojem se mreža spaja s olovom i šuvrom, svatko se od učenika i sam iskusio u procesu. Na radionici kaligrafije profesor Mate Ljubičić učio je učenike pisati kaligrafska slova, učenici su dobili nekoliko zanimljivih zadataka te su se međusobno upoznali i zabavili. Radionica izrade straničnika bila je i više nego zanimljiva, učenici iz Slovenije i naši učenici uz pomoć knjižničarke Kristine Vukić izrađivali su straničnike ili nekima poznatije bookmarke od prešanog cvijeća, kolaža te raznih ukrasnih papira.  

KVIZ I ŠETNJA ZA KRAJ

Posljednja zajednička aktivnost bio je kviz nakon velikog odmora koji su organizirale profesorice Sandra Gospić i Ines Rakvin, a učenici Nora Medić i Vid Višić vodili su kviz, čitali  pitanja te pazili na odgovore i bodove. Natjecatelji su se međusobno izmiješali i stvorili sedam skupina po desetak članova, pitanja su bila izazovna, a prvo su mjesto na kraju podijelile dvije ekipe. U popodnevnom dijelu programa naši su profesori Neven Nižić i Ratko Rušev preuzeli ulogu turističkih vodiča i proveli ljubljanske klasičare zadarskim ulicama upoznavajući ih s gradskim znamenitostima. Na kraju zahvaljujemo voditelju projekta prof. Nevenu Nižiću i svima koji su nam omogućili da se upoznamo s kolegama iz Ljubljane. Ovladali smo novim vještinama i pritom se zabavili te stvorili nova iskustva i prijateljstva. Zahvaljujemo također Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji iz Ljubljane na povjerenju i veselimo se uzvratnom posjetu za godinu dana.

Marisa Miočić, 1.b

 
 

Share this Post