DUHOVNA OBNOVA TREĆIH RAZREDA

???????????????????????????????

Božja je ljubav kao putovanje, počinje iz polazišta »zauvijek«, a završava u odredištu »nikad«

U petak, 24. siječnja u 8:30 ujutro započela je duhovna obnova za naše razrede, 3.a i 3.b. Program je započeo molitvom koju su predvodili naši duhovnici, don Tomislav Dubinko i don Zvonimir Mikulić. Nakon što smo raspoređeni u sobe, počela su predavanja koja nisu ni malo nalikovala uobičajenim i monotonim predavanjima.

POUKA KROZ IGRU

Prvo je započeo don Tomislav koji ima vrlo zanimljiv i kreativan način govorenja o vjeri. Često je koristio različite slikovite izraze kako bismo lakše razumjeli što nam želi reći, a to me podsjetilo na način na koji je Isus svojim učenicima i narodu često pričao razne prispodobe kako bi ga svi, neovisno o razini obrazovanja, mogli razumjeti. Ono što se posebno isticalo kod don Tomislavova predavanja različite su igre koje smo igrali između predavanja što je bilo jako zanimljivo jer nikad ne bismo znali koja će nas igra dočekati. Prvo smo imali kratki kviz o svecima za koji su se slatkiši dijelili kao nagrada. Duhovnici su nam govorili o načinu života vjernika kao svećenika, o životu u braku, o životu časnih sestara i slično. Nakon toga bili smo raspoređeni u skupine te je svaka od njih trebala kratkim igrokazom prikazati neki od spomenutih načina života vjernika. Uz mnogo smijeha uspjeli smo izvršiti zadatak.

NA ZVONIKU

Iza ručka dobili smo slobodno vrijeme poslije kojeg smo krenuli u razgledavanje katedrale svete Stošije. Mnogi od nas nikad nisu bili na zvoniku te smo zbog toga jedva čekali vidjeti kakav je pogled odozgo. Kad smo došli do vrha, svi smo s divljenjem gledali oko sebe. Mogli smo vidjeti cijeli Zadar i svu njegovu ljepotu. Nakon što smo fotografirali sve moguće strane svijeta sa zvonika, spustili smo se u katedralu gdje smo dobili priliku za ispovijed, a zatim smo slavili svetu Misu u školskoj kapelici. Poslije Mise uputili smo se u jednu od prostorija Sjemeništa kako bismo zajedno s ravnateljem gledali napetu i neizvjesnu rukometnu utakmicu između Norveške i Hrvatske. Svi smo se veselili i slavili kada je Hrvatska pobijedila i osigurala si put u finale. Kasnije smo ipak mirnije proveli večer gledajući zanimljiv film Alla luce del sole koji je snimljen po istinitom događaju i govori o tome kako su pripadnici talijanske mafije ubili svećenika koji je pokušao promijeniti beznadno stanovništvo svojim gorljivim propovijedima.

ŠTO ZNAČI VOLJETI NEKOGA?

U subotu ujutro predavanje nam je održao mladi bračni par iz župe sv. Ante na Smiljevcu. Govorili su nam o svom odnosu prema vjeri i predbračnoj čistoći. Čak su nam ispričali i neke pojedinosti o prometnoj nesreći koju su doživjeli dok su se vozili autom na medeni mjesec u Italiju. Na svu sreću prošli su bez težih ozljeda iako je automobil bio potpuno razbijen. Pojasnili su nam da se u životu pouzdaju u Boga i njegovu providnost te znaju da će ih On voditi pravim putem i u najtežim trenutcima. Za kraj predavanja završili su govoreći nam kako raspoznati pravu ljubav od osjećaja zaljubljenost: »Voljeti nekoga znači biti uz tu osobu, prihvatiti ju kakva ona jest i ne očekivati od nje savršenost. Voljeti nekoga znači biti spreman dati svoj život za tu osobu.«

BESKONAČNA BOŽJA LJUBAV

Nakon njihovih poučnih iskustava, naša se duhovna obnova bližila kraju. Zajedno s duhovnicima sjeli smo u krug kako bismo raspravili i posložili dojmove o duhovnoj obnovi. Duhovnici bi postavili neka pitanja na koja bismo mi kratko odgovarali jedan za drugim. Don Zvonimir nam je rekao da izdvojimo jedan trenutak na duhovnoj obnovi u kojem smo osjetili prisutnost Boga. Iako je bilo puno lijepih primjera, većina nas se složila da smo osjetili Božju prisutnost kada smo se popeli na zvonik. To je bio trenutak kada smo bili na vrhu i nekako se osjećali moćno i uzvišeno, no čim smo pogledali ispod i oko sebe te ugledali sve to nepregledno prostranstvo i visinu od koje nas je znao uhvatiti strah, shvatili smo koliko smo zapravo maleni na ovom svijetu i koliko je Bog velik. Nakon ručka duhovna je obnova završila i svi smo još bili pod dojmom. Razmišljao sam o svemu što smo čuli i naučili u ova dva dana. Zaključio sam da je jedino Božja ljubav beskonačna. Ona je kao putovanje, počinje iz polazišta »zauvijek«, a završava u odredištu »nikad«!

Dominik Katuša, 3.a

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
 
 

Podijeli ovaj članak