DANI TALIJANISTIKE U KLASIČNOJ

dani-2019-talijanistike2

O pizzi, pašti, mafiji i maminim sinovima

U četvrtak, 16. svibnja, mi učenici 2.b razreda imali smo zadovoljstvo slušati pa tako i raspravljati o stereotipima naših susjeda Talijana. Povodom Dana talijanistike naše drage studentice koje smo već ranije upoznali tijekom satova talijanskog, održale su predavanje »Stereotipi sull Italia«. Čim nam je profesorica Vanja Bajlo spomenula studenticu Ivanu Bilandžiju te Marijanu Čiklić, znali smo da će sat biti i više nego zanimljiv. Predavanje su započele kratkim pojašnjenjem stereotipa te smo zajedno navodili neke primjere o državama, regijama pa čak i gradovima. Kako su ipak bili Dani talijanistike, naglasak je, naravno, bio na našem viđenju Italije te njenih stanovnika. Zadatak je bio na papiriću opisati Talijane u tri riječi. Nažalost, rijetko se našao neki pozitivan stereotip, a uglavnom su prevladavale riječi poput: »škrti«, »prljavi«, »niski«, »mafijaši« i jedna dosta česta rečenica: »Ne znaju nijedan jezik osim talijanskog, niti ga žele naučiti!«. Je li tome doista tako, u predavanju su nam objašnjavale studentice. Podijelili smo Italiju na sjever i jug te na regije, a zatim započeli i debatu o opće poznatim stereotipima Italije.

Država pizze? – Pa i ne baš! Iako smo svi uvjereni da je Italija nacija čiji stanovnici svakodnevno jedu pizzu, zapravo smo došli do zaključka da je Amerikancima pizza daleko učestaliji obrok. Isto smo tako potvrdili stereotip o čestom konzumiranju tjestenine te saznali nazive više od 15 vrsta tjestenine .

Mafija je, naravno, prvo čega su se naši dečki sjetili. Poznati film »Kum« svima je ostavio dojam Italije kao države s mafijaškim organizacijama, ali i Talijana kao »maminim sinovima«. Nismo bili daleko od istine! Ivana i Marijana objasnile su nam kako je činjenica da je u Italiji i dalje prisutna mafija, ali da nema dramatičnih ubojstva po ulici kako si mi to zamišljamo. Navele su nam neke od naziva mafijaških organizacija te otkrile gdje koja djeluje. Isto tako, potvrdile su i tezu maminih sinova statistikom koja pokazuje da Talijani žive s roditeljima čak do četrdesetih godina. Uz to jako su vezani za obitelj što nam je iz vlastitog iskustva rekla Marijana.

Iako možda nisu vješti u baratanju drugim jezicima, znakovni jezik itekako im je poznat! Pogledali smo kako se to Talijani sporazumijevaju bez ijedne riječi. Pokušavali smo pogoditi o čemu to oni pričaju samo pokretom ruke, ali većina je ideja bila, naravno, kriva.

Cijeli je sat bio popraćen smijehom i dobrom zabavom, a mi smo doznali neke vrlo zanimljive činjenice o Talijanima. Iako se dosta stereotipa pokazalo točnim, našli su se i neki pogrešni, koji ne drže vodu. Uz odličnu atmosferu, ovo predavanje definitivno nam je bilo jedno od upečatljivijih i dražih. Nadamo se da će naša profesorica Vanja Bajlo i u budućnosti smišljati ovako zanimljiv i poticajan program te da će se studenti još koji put približiti našoj učionici.

 

Petra Mila Glavan, 2.b

dani-2019-talijanistike1dani-2019-talijanistike2
 
 

Više članaka iz rubrike Događanja

 
 

Podijeli ovaj članak