Bili smo na Interliberu

inter-2018-liber10

41. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I UČILA – INTRLIBER 2018

 

U subotu 17.11.2018., naša škola Klasična gimnazija Ivana Pavla II. punog autobusa s 50 učenika svih razreda, u 7:30 krenula je iz Zadra za Zagreb na već tradicionalni sajam knjiga Interliber. Interliber se održava svake godine na Zagrebačkom velesajmu.

Zagrebački velesajam utemeljen je 1909. godine. Obilježavanje 110. godišnjice Zagrebačkog velesajma će biti 2019. godine. Vodeći međunarodni projekti koji se održavaju na tom prostoru su Zagreb Autoshow, Nautika, Ambienta, Interliber i Biam.

Interliber je međunarodni sajam knjiga i učila, koji okuplja svijet izdavačkog i edukativnog stvaralaštva s najvećom ponudom knjiga i učila na jednom mjestu promovirajući knjigu, znanje i znanost. Interliber se održavao od 13. – 18.11. te po svom značenju nadilazi nacionalne okvire i dobiva sve veći međunarodni značaj. Svi značajniji domaći nakladnici predstavljaju bogat program svojih novih izdanja, isto tako i najbolje naslove domaće i svjetske književnosti, dokazujući time kako nakladništvo u Hrvatskoj zna i pronalazi put do ljubitelja knjiga. Neki su od značajnijih izlagača bili Alfa, Egmont, Forum, Mozaik knjiga, Naklada Ljevak, Profil knjiga, Školska knjiga te još mnogi drugi. Nama su bili zanimljivi i oni manji izdavači koji pored velikih korporacija pokušavaju pronaći svoje mjesto na tržištu i put do čitatelja. Ove je godine bilo više od 300 izlagača, a predstavljeni su najnoviji svjetski bestseleri uz gostovanje književnih spisateljskih zvijezda.

Organizirana su druženja i razgovori s književnicima, čitaonice i radionice, dodjele književnih nagrada, aukcije starih knjiga, kvizovi pa sve do stručnih susreta nakladnika, knjižara i knjižničara.

Interliber je uključen u Knjigodar, akciju darivanja knjiga školskim knjižnicama. Ove godine na Interliberu se održavao i World Education Fair – Sajam svjetskog obrazovanja u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Procjenjuje se da je sajam posjetilo oko 130 000  zaljubljenika u knjigu, a među njima su i učenici naše škole. Najviše su nas zanimali naslovi knjiga poznate svjetske književnosti po kojima su snimljeni brojni filmovi te literatura vezana za školu. Na Interliberu proveli smo dovoljno vremena da svatko od nas po svom odabiru i želji razgleda i kupi knjigu. Nakon Interlibera uputili smo se na Trg bana Josipa Jelačića u razgledavanje Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nazivaju ju katedralom naših velikana – Alojzija Stepinca, Franje Šepera, Franje Kuharića, Zrinskih i Frankopana čija se tijela ujedno i čuvaju u katedrali.

U 16:30 nakon zanimljivog i poučnog izleta u Zagreb na Interliber i posjeta katedrali zaputili smo se natrag prema Zadru. Zbog jake bure vraćali smo se starom cestom za Zadar pa je put malo duže trajao. Umorni i puni dojmova stigli smo u Zadar oko 21:30 čime je završilo naše cjelodnevno druženje.

 

Veronika Marketin, 2b.

inter-2018-liber01inter-2018-liber02inter-2018-liber03inter-2018-liber04inter-2018-liber05inter-2018-liber06inter-2018-liber07inter-2018-liber08inter-2018-liber09inter-2018-liber10inter-2018-liber11
 
 

Više članaka iz rubrike Događanja

 
 

Podijeli ovaj članak